čtvrtek 17. ledna 2019

MikroTik a hláška: bridge port received packet with own address as source address (xx:xx:xx:xx:xx:xx), probably loop

Setkal jsem se již několikrát s touto hláškou v logu a vždy byla na vině duplicita MAC adres v síti které na sebe viděly..
Většinou  tento problém vzniká při vytváření Bridge kdy nově vzniklý bridge si  přebírá adresy z existujících interface, přesněji řečeno si většinou bere MAC adresu z wlan rozhraní.

Typickým příkladem kde se tento problém vyskytuje je např. CAPSman kdy rozhraní CAP interface na řídícím  mikrotiku má stejnou MAC adresu jako wifi karta na vzdáleném mikrotiku - což je v pořádku neb je to v podstatě vzdálený interface a na daném zařízení je samotný wlan interface softwarově vypnutý, ale pokud  na vzdáleném zařízení  je vytvořen bridge který si při vytváření vezme   MAC adresu wlan rozhraní, rázem máme zaděláno na onen problém.

Trochu zákeřné je to v tom, že při samotné konfiguraci to žádnou chybu nenapíše ( platí pro aktuální verzi 6.43.8) CAPSman se normálně spustí a komunikuje, problém se projeví až v okamžiku kdy se nějaké zařízení na onen vzdálený  mikrotik bezdrátově připojí, a začne komunikovat. V tom okamžiku přijde na řídící mikrotik provoz s MAC adresou která již existuje na řídícím mikrotiku a v logu vyskočí daná hláška.

Při troše šikovnosti to jde opravit i vzdáleně. Nejjednodušší by bylo změnit MAC adresu bridge, což bohužel nejde,  takže si musíme vytvořit nový bridge kde bude vygenerovaná jiná MAC adresa, do tohoto bridge přesuneme všechny interface z starého bridge, starý smažeme a nový přejmenujeme na původní název.
Samozřejmě pozor na to ať se přitom neodřežete :-) tj. před přesunem přívodního interface je třeba na novém si buď vytvořit adresu popř. rozjet DHCP klienta - záleží na dané konfiguraci sítě.


4 komentáře:

  1. WTF! totální bug. Stejně jako kopírování MAC při přesunu konfigurace na jiný mikrotik. Oni snad nemyslí.

    OdpovědětVymazat
  2. ...spanning tree mode dát na NONE - jinak si bridge bere MAC z WLAN interface a loop je na světě... maličkost a problím je fuč :) ROS 6.46.1

    OdpovědětVymazat
  3. AHOJ, mam stejny problem, ale nejde mi takto vyresit, jakmile bridge vymenim, dam do neho znovu interfacy a preklopim to, (tak i kdyz mam STP-none) se MAC adresa vrati na stejnou a v LOGU na manageru to pise stale to same... dokonce kdyz zustanou dva bridge tak si MAC adresy prohodi....

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, neskutečné, tři dny pátrání po tom proč Capsman nefunguje s jedním capem, který se neustále restartuje po připojení klienta. Chybu jsem v logu viděl, ale nevěřil kolizi MAC, tedy nezkontroloval. Pak jsem to na pár hodin vyřešil zapnutím Local Forwardingu, ale nedalo mi to a pátral dále až jsem došel sem. Díky moc, jdu vytvořit nový bridge.

    OdpovědětVymazat