středa 22. února 2017

Chybějící ovladač tiskárny

Stav - multifunkční zařízení RICOH Aficio M2500 připojená přes LAN a PC s Win XP.
Požadavek - pouze tisk

Tiskárna má ovladač pouze pro Win Vista a výše, přímá instalace nefunguje.

Stáhneme PCL driver pro Vista 32 bit, spustíme a dáme uložit do předem vytvořeného adresáře. Po rozbalení se spustí setup - ten stornujeme.

V ovládacích panelech dáme přidat novou tiskárnu, zvolíme Místní tiskárnu a Vytvořit nový port. Port zvolíme Standart TCP/IP dále zadáme IP adresu tiskárny. Při instalaci pak zvolíme instalaci ovladače z disku, najedeme na adresář kde jsme si dříve rozbalili ovladače a najdeme soubor inf. V průběhu instalace winy oznámí že ovladač není určen pro daný OS - vesele ignorujeme a dokončíme instalaci.

Po instalaci vytiskneme zkušební stránku a zkontrolujeme češtinu.

Tento postup funguje i na jiné tiskárny. V případě že daný ovladač nelze rozbalit, ale jedná se instalátor který si soubory odkládá např. do Tempu, tak před samotnou instalací stáhneme Change folder view - ( to je sw který hlídá změny v adresářích ) spustíme jej, do hlídání zadáme celý systémový disk a pak spustíme samotný instalátor tiskárny. Zjistíme si kam nasypal soubory, ty si poté vykopírujeme do extra adresáře a postupujeme dle návodu výše.

U některých tiskáren - typicky HP instalátor pozná že není určen pro daný systém, soubory ani nerozbalí a ukončí se. V tom případě nezbývá nic jiného než jej spustit na pc s jiným systémem popř. si nainstalovat nějaký virtualizační SW ( VMware a pod. ) a udělat to v něm.

Žádné komentáře:

Okomentovat