čtvrtek 5. října 2017

Profesionální slepota

Občas se stávají věci takřka neuvěřitelné. Před několika lety jsem dělal na jedné školní budově síť. Všechny nové prvky už samozřejmě gigabitové ať to běhá. Loni dostali z dotací nové PC a časem si stěžovali že při práci s NASkou je výrazně pomalejší než všechny ostatní. Šetřením na místě činu se závada skutečně projevila, a já strávil vtipnou půlhodinku zkoušením kde je chyba a porovnáváním rychlostí přenosu přes SMB a FTP novými ovladači kontrolou trasy a pod. protože síť běžela tvrdohlavě pouze na 100Mbit.
Musím si vypůjčit citát sira Arthura Conana Doyleho:

„Je to má stará zásada, že jakmile vyloučíte nemožné, všechno ostatní, co zbude, ať je to jakkoli nepravděpodobné, musí být pravda.“

Ano. Ač je to stěží uvěřitelné, i v roce 2016 existují výrobci kteří (snad v rámci ušetření několika centů) osadí nový PC pouze 100Mbit síťovou kartou a najdou se tvorové kteří toto pc koupí a v rámci dotačního programu (a svých zisků) vrazí kamkoliv kde to projde, ale nic s tím nenadělám. Minimálně do doby než danému PC skončí záruka a já tam budu moci vrazit gigabitovou kartu.


Žádné komentáře:

Okomentovat